Pers eget hem blev hans fängelse

67-årige Pelle Lind i Andersberg i Gävle fick en rullstol men ingen bostadsanpassning när han för fem månader sedan drabbades av stroke. Utan rullstolsramp har han nu blivit fånge i sitt eget hem.

 

Sveriges Radio P4 Gävleborg, 21 oktober 2019 – Pers eget hem blev hans fängelse, https://sverigesradio.se/artikel/7324683

 

Själva slaganfallet var dramatiskt berättar Per ”Pelle” Lind.

– Jag klev upp ur fåtöljen och rasade ihop. Sedan blev jag liggande på golvet i fem dygn, jag hade ingen kraft i benen.

I dag rullar Pelle runt i radhuset i rullstol, men har nästan inga av de anpassningar han behöver.

– Jag har en höj- och sänkbar sjukhussäng, det är allt, säger han.

Det viktigaste saknar han dock fortfarande.

– En ramp på fram- och baksidan så att jag kan komma ut ur det här fängelset och röra på mig. En sådan har jag väntat på i 21 veckor, säger han.

Ute på förstubron är det bara en decimeters höjdskillnad ner till marken och friheten, men utan en liten ramp kommer Pelle inte ut. Han har försökt rymma hemifrån, men gör inte om det.

– Jag provade en gång – klev upp och försökte gå ut, men då föll jag ner i asfalten, berättar han.

Pelle skyller fångenskapen på kommunen, men det är hans eget ansvar att anpassa huset. Det enda han behöver göra är att söka bygglov och bostadsanpassningsbidrag och om det godkänns, ingå avtal med lämplig entreprenör, föra dialog med fastighetsägaren och sedan övervaka byggprocessen och faktureringen.

Det är precis så krångligt som det låter.

– Det där kan jag inte göra! Jag har inga telefonnummer och har så ont i händerna att jag inte kan skriva. Och utan ramp kommer jag inte ut, konstaterar Per Lind.

Det känns hopplöst, tycker han.

– Jag sitter som i fängelse! Det känns helt åt helvete att förr ha varit vid god vigör, bara för att nu bli undanskuffad på det här viset!