William nekas dörröppnare, ”De diskriminerar min rätt till att starta ett eget liv”

36 kronor per invånare och år betalar Gävle ut i bostadsanpassnings-bidrag. Tillsammans med Ovanåker är det allra minst i länet. 22-åriga rullstolsburna William Österberg Berglund har precis fått nej till att få en automatisk dörröppnare till hissen i sitt hus.

William Österberg Berglund har i dagarna flyttat till sin allra första egna lägenhet och det mesta har byggts om. Han har fått stora delar av anpassningen av lägenheten till hans funktionshinder betald av kommunen. Men bidrag till en dörröppnare till hissen beviljas inte.

– Det är lite dubbelt, samtidigt som jag har fått hela köket betalt för att bli anpassat eftersom jag sitter i rullstol så får jag nej till något som är så självklart, säger William Österberg Berglund.

”Lagen är tydlig”

Kommunens handläggare menar att William valt en bostad som han redan från start borde inse att den inte var lämplig enligt deras tolkning av bostadsanpassningslagen. Lagen ger bara rätt att lämna bidrag för att anpassa och komplettera fasta funktioner i och i anslutning till bostaden – och dit räknas inte hissen.

– Lagstiftningen är väldigt tydlig med vad kommunen kan ge bidrag för, men också vad man inte kan ge bidrag till. Det här är en sak som man verkligen kan tycka att han borde få bidrag för, men ska han det så måste det till en lagändring, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Daniel Olsson (S).